Persoonlijk Leiderschap in 2022

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

0  comments

Met het langzaam heropenen van de wereld om ons heen kijken de meeste mensen voorzichtig weer naar de mogelijkheden om van 2022 een jaar van groei en geluk te maken. Voor de een is dat een reis naar een verre bestemming, voor de ander een grote bijeenkomst van gelijkgestemde mensen, zoals bijvoorbeeld een festival. Wat je wens ook is voor dit jaar, voor ons allen staat persoonlijk leiderschap centraal.

De afgelopen twee jaar is voor de overgrote meerderheid een periode geweest van volgzaamheid. Al dan niet uit overtuigingen dat onze politieke leiders de juiste aangewezen mensen waren om ons in een tijd van onzekerheid de beste keuzes voor te schotelen. Los van de discussie waar we al gauw in verzeild kunnen raken of zij de juiste beslissingen genomen hebben of niet, vermoed ik dat we allemaal toe zijn aan een mate van vrijheid waarin we zelf bepalen welke keuzes we willen maken en welke resultaten we willen nastreven.

In plaats van leiders te volgen mogen we ons er ook aan blijven herinneren dat we bovenal ook zelf leiders zijn in ons eigen leven. Je bepaalt immers het liefst wat voor leven je wilt hebben en welke idealen je wilt realiseren? Mocht je in gedachten een volmondige "ja" voelen opkomen, dan is dit artikel over persoonlijk leiderschap voor jou.

Wat is Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap kun je definiëren als de op waarden gebaseerde vaardigheid om jezelf en alle daartoe behorende facetten te sturen in de richting van je visie, met daarbij in acht nemend de toepassing van effectieve mindsets en strategieën die nodig zijn om ook in uitdagende situaties succesvol te kunnen zijn.

Persoonlijk leiderschap is dus de vaardigheid om jezelf sturing te geven richting je beoogde resultaten, ongeacht je omstandigheden. Sturing in de vorm van inspiratie en motivatie, actie en het implementeren van nieuwe manieren, en empathie en compassie.

Welk facet je ook neemt in jouw leven – gezondheid, relatie(s), financiën, werk, vrije tijd – persoonlijk leiderschap is de basis van waaruit je bepaalt hoe en met welke visie jij zelf de verbinding wilt aangaan met deze facetten.

Er zullen tijden zijn waarop je gedachten, gevoelens en acties zo in lijn liggen met elkaar, dat wat je ook aanpakt in het spreekwoordelijke goud verandert. Laat dat momenten zijn van erkenning en waardering voor de mate waarin je bepaalde vaardigheden meester bent.

Hou echter ook rekening met de keerzijde. Soms zit je niet lekker in je vel of zijn de omstandigheden niet ideaal om je visie te realiseren. Maakt dit dat je dan maar moet blijven wachten of opgeven? Nee, natuurlijk niet. Het zijn juist deze momenten waar persoonlijk leiderschap het hardste nodig is om vooruit te komen.

Motivational speaker Les Brown zei ooit “If things would be easy, everybody would be skinny, rich and happy”. Het feit dat je juist tijdens onstuimig weer koers weet te houden en alle zeilen weet bij te zetten om dichter bij je doel te komen is een teken van sterk persoonlijk leiderschap.

Hoe krijg je persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is een vaardigheid. En zoals alle andere vaardigheden, kun je deze ook leren en verder ontwikkelen. In de meeste gevallen hoef je zelfs niet eens vanaf scratch te beginnen – er zijn hoogstwaarschijnlijk eigenschappen en aspecten van persoonlijk leiderschap die je al bezit. Denk bijvoorbeeld aan het effectief nemen van beslissingen, vertrouwen op je intuïtie of het helder formuleren van je persoonlijke doelen. Of wat dacht je van het verruilen van instant gratification voor delayed gratification, of het vinden van oplossingen in plaats van het over-analyseren van het probleem.

Dit en nog tal van voorbeelden zijn te bedenken als het aankomt op de vaardigheden die een (persoonlijk) leider heeft. Nu hoef je zeker niet alle vaardigheden meester te zijn, zolang je maar weet dat je er al een aantal hebt die je nu al kunnen helpen nog beter te worden.

Waar de grootste en krachtigste bron van een leider echter zit, is zijn of haar hart.

Leiderschap vanuit het hart

Veel mensen hebben een bepaald beeld bij een leider en misschien heb jij dat ook. Je denkt wellicht aan de kledingstijl, het taalgebruik of de omgangsvorm met anderen. Of misschien herinner je iemand die je wel (of juist niet) op een fijne manier sturing kon geven. 

De kans is groot, dat als je iemand voor de geest hebt gehaald waarbij je een goed gevoel hebt over zijn of haar leiderschap, je ook kunt herleiden dat de reden waarom die persoon zo goed was, omdat hij of zij je vanuit het hart benaderde, en niet het hoofd.

Met "hart" bedoel ik de persoonlijke aandacht, empathie, zorgvuldigheid en compassie voor een ander. Ik doel op de innerlijke drive om het beste in iemand naar boven te halen door zelf dat voorbeeld te zijn. Strategieën en technieken komen vanuit het hoofd. Passie en zingeving komen vanuit het hart. Een goede leider, dus ook een persoonlijke leider, gebruikt beide.

De kern van elke leider

Er zijn talloze vaardigheden die een leider nodig heeft. Ook in persoonlijk leiderschap heb je deze eigenschappen nodig om zo de belangrijkste persoon - jijzelf - aan te sturen de beste resultaten te behalen. Denk bijvoorbeeld aan durf en moed om nieuwe en onbekende dingen te doen, voor jezelf, jouw ideeën en idealen te staan. Of het hebben van aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid om niet in oude gewoontes en gemakken terug te vallen maar juist vanuit je persoonlijke missie en purpose nieuwe wegen in te slaan, en het hebben van een heldere en motiverende visie voor de toekomst die jij wil leven en die je helpt beslissingen te nemen die nodig zijn om daar te komen. Beslissingen die in lijn zijn met je overtuigingen, gebaseerd op je waarden en gestuurd vanuit je je hart.

De kracht van elke leider zit hem, naast "hart" ook in de kernwaarden. Waarden zijn belangrijke maatstaven of principes die je eigen gedrag sturen en op grond waarvan je je eigen gedrag en dat van anderen beoordeelt. Ze liggen onder de oppervlakte van je bewustzijn.

Nu kan het best lastig zijn om vast te stellen wat je belangrijkste waarden zijn. Immers, hoe vaak denk je na over je eigen waarden? Daarnaast zijn er honderden waarden waar je in theorie uit kunt kiezen, en kom je al gauw terecht bij het dilemma van moeten kiezen welke waarden het belangrijkst voor je zijn. Gelukkig kun je met dit rapport simpel en snel achterhalen wat je kernwaarden zijn of hoe je deze desgewenst kunt aanpassen.

Er schuilt een leider in ons allen

Nu je weet dat persoonlijk leiderschap gaat om "Hart", purpose, overtuiging en waarden, ben je klaar om jouw leven te gaan ontdekken. Om jezelf te ontdekken. Het maakt niet uit waar je je op dit moment bevindt in je leven. Je achtergrond, cultuur, opvoeding of financiële status zijn allen van ondergeschikt belang als het aankomt op het ontwaken van je ware kracht in persoonlijk leiderschap.

Of je nu begint met het vaststellen van je kernwaarden, het verfijnen van je doelen of het ontdekken van je purpose, missie en visie - zolang je open staat om te groeien en de wil hebt om jezelf verder te ontwikkelen, is de leider in jou gecommitteerd om het beste uit jou te halen.

Op jouw succes,

Robert


Tags

persoonlijk leiderschap


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!