januari 23

0 comments

Noodzakelijk

By Robert


Gister schreef ik over de wervelwind, die metafoor staat voor verandering, en die als een razende tekeer kan gaan door je leven. De snelle variant van het koele briesje dat ontspanning en rust met zich meebrengt.

Begrijp me goed, beiden zijn bij tijd en wijlen prima. Het vergt ontzettend veel energie om continu in een wervelwind te zitten, en het is verdomd lastig om na lange tijd uit dat koele briesje te stappen en een nieuw project gedaan te krijgen (althans, zo werkt dat voor mij).

Verandering is onvermijdelijk. Dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Hoewel er vaak geprobeerd is om alles bij het spreekwoordelijke oude te laten, ligt het in de natuur van de mens om zich te ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang, wordt er ook wel gezegd in bepaalde bedrijfssferen. Voor mensen is dat niet veel anders.

In de natuur lijkt het wel of alles in harmonie leeft en waar alles hetzelfde blijft. Maar als je goed kijkt naar onze flora en fauna, dan zie je dat er geen dag voorbij gaat zonder dat er iets verandert. Een larve dat verandert in een rups, een plant die naar de zon toe groeit, een slang die zijn oude huis van zich schudt, een boom die zich al bladverliezend klaarmaakt voor de winter. Alles is in beweging, ook al lijkt het soms allesbehalve dat te zijn. En beweging in de natuur zorgt voor verandering, en verandering op haar beurt voor ontwikkeling.

Verschillende beroemdheden zeggen dat je feitelijk maar twee kanten op kunt in het leven: Either you grow or you slide. Ongeacht welke facetten in je leven aanwezig zijn, ze hebben allen aandacht nodig om te kunnen groeien. En hoe graag je soms vasthoudt aan consistentie, aan standvastigheid, ontwikkeling kan alleen gebeuren als er verandering bij komt.

De ironie is dat onze mind zo geprogrammeerd is, dat bij het minste geringste aan veranderingen weerstand naar boven kruipt. Probeer maar eens een bepaalde gewoonte af te leren (roken, snoepen, tv kijken, bankhangen). Je mind doet er alles aan om je gedachten bij het oude te laten en je te overtuigen dat wat je nu doet beter is dan de beoogde verandering waar je eigenlijk naar streeft. Dualiteit ontstaat binnen in jezelf.

De menselijke mind is zo geprogrammeerd dat hij boven alles geprogrammeerd staat op overleven. En als dat betekent dat oude – soms niet ondersteunende gewoontes – in stand gehouden moeten worden, dan zal de mind er alles aan doen om dat zo te houden. Safety first…

Ook dit is een onderdeel van ontwikkeling, groei en verandering. Want net als bij een plant die naar de zon groeit, zijn obstakels ook onderdeel van het proces van verandering en ontwikkeling. Een zaadje dat zon en water krijgt, zal uitgroeien tot een stengel met een knop, en als het onderweg een obstakel tegenkomt, een steen bijvoorbeeld, dan zal het zich mettertijd aanpassen zodat het om de steen heen kan groeien en zijn potentieel als volwaardige plant kan vervullen.

Mensen hebben een iets andere benadering. Over het algemeen doen zij er juist ontzettend veel aan om zo langzaam mogelijk of zelfs niet te groeien. En met een mind die geprogrammeerd is om voor een veilige haven te zorgen waarin je kunt overleven, wordt het des te meer een grotere uitdaging om jezelf te ontwikkelen.

Maar de mens is sterk en het word onmogelijk bestaat sinds 1968 al niet meer. Kijk om je heen en zie wat voor geweldige resultaten we hebben geboekt! De wereld waarin we nu leven is een gevolg van dat waar we vroeger over droomden. Al ver voor de jaartelling zat het in ons bloed om te innoveren, te ontwikkelen, te evolueren. En dat heeft in al die jaren, eeuwen en millennia er voor gezorgd dat we nu hier zijn. In staat om reizen naar de maan te maken, de ruimte buiten onze wereld ontdekken, de technologie hebben om nader tot elkaar te komen, sneller met elkaar in contact te staan, de wereld dichterbij te brengen, ziektes te genezen, zelfs te voorkomen en zelfs een digitale wereld te creëren. Onmogelijk word alom mogelijk.

Het is de verandering of het verlangen ernaar dat er voor gezorgd heeft dat we ons bleven ontwikkelen. En enkel om die reden is verandering onvermijdelijk. Hoe graag sommigen ook willen blijven leven in de goeie oude tijd. Het is het verlangen de dromen die we dromen te realiseren. Daarvoor is verandering nodig om anders te denken (out of the box) en anders te doen. Daar is ook tegenslag voor nodig. Om gedreven te blijven, gefocust. Gemotiveerd, krachtig, moedig.

Hoe moeilijk het ook soms is, verandering zal er altijd zijn. We leven zelfs op een planeet die continu verandert. En dat dit voor moeilijkheden zorgt, dat is onlangs nog gebleken met de aardbeving in Haïti. Maar ik weet dat verandering op lange termijn vaak beter is dan standhouden op korte termijn. Short term gain often results in long term pain.

Op ieder traject wordt het wel eens moeilijk. Momenten waarop je denkt ‘ik kan beter opgeven’. Maar juist doorzetten, gefocust blijven op het eindresultaat en in de verandering meegaan, zorgt er vaak uiteindelijk voor dat je je doel behaalt. Het enige constante in de wereld is toch echt de verandering.

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>