september 2

0 comments

Manifesteer Meer Motivatie

By Robert


“Motivatie is als douchen – Ik raad het dagelijks aan” Een prachtige quote van wijlen Zig Ziglar, een motivational speaker wiens simpele woorden een krachtige impact hebben gehad op menig luisteraar. Maar wat betekent het eigenlijk?

Wat Is Motivatie?

Motivatie is, volgens de eerste hit op Google, een woord met verschillende definities. Van ‘Enthousiasme voor een taak’ en ‘Bereidheid tot het verrichten van een bepaald gedrag’ tot ‘De prikkel die mensen er toe beweegt iets te doen of na te streven’. Zelf zie ik motivatie als katalysator om een bepaald doel of resultaat te manifesteren; het is de motor die je in beweging zet (en houdt) om de stappen te blijven nemen om tot dat doel te komen.

Waarom Heb Je Motivatie Nodig?

Het antwoord hoeft niet al te ingewikkeld te zijn: het is de drijvende kracht om je van A (je huidige situatie) naar B (je gewenste situatie) te brengen. Of het nu gaat om het eten van je ontbijt of het vinden van de ware liefde – voor elke actie die we doen hebben we een bepaalde motivatie.

Die motivatie is van nature aanwezig. Met name voor de geroutineerde handelingen is deze motivatie zo vanzelfsprekend geworden, dat hij op de automatische piloot draait; je wilt iets (bijvoorbeeld je ontbijt), en zonder er al te veel bij na te denken loop je op je doel (de koelkast bijvoorbeeld) af om tot je doel te komen. Maar toch lijkt motivatie voor met name de grotere, nog niet zo geroutineerde acties een stuk uitdagender te zijn.

Misschien herken je het wel: je hebt een flinke dosis aan het begin bij de start van een project of een doel en je gaat fanatiek aan de slag (denk bijvoorbeeld aan afvallen, sporten, daten, job-hunting of wat je dan ook op je verlanglijstje hebt staan; motivatie is de essentiële skill die je nodig hebt om ‘er’ te komen.

Hoe Vergroot Ik Mijn Motivatie?

Ik noem het een skill, omdat je je eigen motivatie voor je doel kunt trainen. Zie het als een spier die je met een gewicht traint of een herhaaldelijke gedachte die je herhaalt om hem te onthouden. Hoe vaker je jezelf kunt motiveren voor je doelen – klein en groot – des te sterker wordt je motivatie om juist op de uitdagende momenten door te zetten. En dit kan een grote impact hebben.

Mensen veranderen om 2 redenen: pijn of plezier. Wanneer je bijvoorbeeld ontzettend nodig naar de c moet, reken maar dat je een bepaalde vorm van pijn ervaart. Je huidige handelen (stilzitten, wachten of ‘het’ trachten uit te zitten) is dan niet meer effectief genoeg om je op je plaats te houden. Je motivatie om naar de dichtstbijzijnde wc te rennen is dan zo groot dat je er vrijwel alles voor over hebt om die wc te halen.

Maar ook plezier kan een motivatie zijn. Ik geef toe; (het vermijden van) pijn is doorgaans een grotere factor om in beweging te komen en de situatie te veranderen. Maar toch heeft plezier een krachtig effect op het in beweging krijgen van jezelf om stappen te maken die tot je doel leiden.

Dat waar je op focust groeit. Dus wanneer je je doel stelt, focus dan vooral op die onderdelen die je enthousiast maken en die je energie geven. Maak je er een routine van om elke dag een aantal momenten te nemen waarin je jezelf een paar minuten de tijd geeft om je volledig te richten op hoe gaaf het is om je doel gerealiseerd te hebben, dan train je je entousiasme en motivatie voor dat wat je wilt manifesteren; het wordt een gewoonte, een routine die je ondersteunt in je huidige doel, maar ook in je toekomstige doelen.

Zoals Zig als zei: Motivatie is net als douchen. Ik raad het dagelijks aan.

Heb jij nog meer tips om je motivatie hoog te houden? Laat dan hieronder je reactie achter.

Op jouw succes,

Robert

 

Je mening telt
About the author

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>