De magie van goede energie - Robert van der Wolk

De magie van goede energie

Je kunt er vergif op innemen dat dingen beter gaan als je in een goede energie zit dan wanneer je in een slechte zit. Het leven lijkt leuker met een goed humeur, het zonnetje straalt, de vogeltjes zingen en vrijwel alles lijkt in de flow te zitten van die goede energie.

Desondanks kan het zijn dat een ander een slecht humeur heeft. Bij het opstaan was de dag al verpest, om wat voor reden dan ook. Dit wordt zichtbaar kenbaar gemaakt, mogelijkerwijs in de hoop om anderen zo te gebruiken als een hefboom om uit de slechte energie te komen. Maar hoe reageer je als een ander in een slechte energie zit en jij niet? En leuker nog, wat heeft een goed humeur voor impact op jou en je omgeving?

De afgelopen weken heb ik gemerkt dat ik in een optimale staat van leven verkeerde. Mijn energie was hoog, mijn humeur was uiterst optimistisch, mijn productiviteit vloog door het dak en mijn bereidheid om uitdagingen aan te gaan was enorm. Niet alleen zorgde dit voor een heerlijke sfeer in mijn eigen huis – dat toch de bakermat is van je leven – maar ook merkte ik dat ik meer aankon.

Hardlopen
Ik heb me voorgenomen om op 17 oktober aanstaande de marathon van Amsterdam te lopen. 42 kilometer en 195 meter. Hoewel ik nog nooit meer dan 200 meter heb gehold (met name voor de trein) en ik eerlijk gezegd het allesbehalve leuk vind om voor mijn plezier te rennen, bedacht ik me dat dit mijn nieuwe onmogelijke doel was voor dit jaar. Wat daarbij helpt is een positieve mindset. Een overtuiging die zegt “Je kunt het! Je doet het! Je overwint het!”. En daarvoor hees ik mezelf de afgelopen maanden uit mijn winterslaap naar het hoge energieniveau waar ik nu zit. Inmiddels train ik om de dag in de sportschool en afgelopen zaterdag heb ik voor het eerst buiten hardgelopen. Bijna 5 kilometer in 50 minuten, toch een hele prestatie, zo vond ik. En hoewel de spierpijn in mijn bovenbenen nog drie dagen lang intens voelbaar was, was het me toch dit alles waard.

Deze continue fysieke inspanning zorgt er namelijk voor dat mijn goede energie blijft. En ondanks dat ik af en toe tegen een grote uitdaging aanloop, het niet meer weet of met mijn handen in het haar zit, op de één of andere manier lijkt het probleem een stuk makkelijker oplosbaar wanneer mijn humeur positief is en mijn energie hoog.

Anderen
Dat een goede energie dus werkt voor jezelf, dat is inmiddels een feit. Maar dat jouw goede energie ook zijn weerga heeft op anderen, dat is pas echt magie! Het zit namelijk zo: Veel mensen zijn continu op zoek naar bevestiging en raad. In het verleden zijn mensen zelfs vergeleken met schapen, vanwege hun gedrag. En wanneer er dus een ‘leider-schaap’ is die het voortouw neemt, dan volgen anderen makkelijker vanzelf. Nu is hieraan wel een voorwaarde verbonden. Want zeg nou zelf, zou jij iemand volgen of je tot iemand aangetrokken voelen die continu pessimistische opmerkingen maakt, cynisch is, somber reageert en een slecht humeur heeft? Het is dus cruciaal dat je in een fantastische energie zit om mensen met je mee te krijgen.

Het gaat me er niet zozeer om mensen met mij mee te krijgen, maar ik heb de afgelopen tijd wel geconstateerd, dat wanneer ik een heerlijke energie zit, anderen zich tot me aangetrokken voelen. Door de uitstraling, het charisma of de positieve vibes die je uitstraalt wanneer je lekker in je vel zit, is het alsof je daarmee onbewust – en misschien ook onbedoeld – resoneert op een niveau naar anderen die zich ook zo willen voelen of die het fijn vinden om in die energie te zitten.

Je zou het kunnen vergelijken met een warm bad. Als je iemand in een heerlijk warm bad ziet zitten en je staat er zelf in je blootje naast, dan is de neiging groot om ook in een lekker warm bad te willen stappen (al dan niet bij/met die ander ☺ ). Hoe langer je naar dat warme bad kijkt, hoe verleidelijker het wordt om er ook in te stappen en te genieten.

Goede positieve energie is aanstekelijk. Het is een positief virus waar bijna iedereen graag mee in aanraking wil komen. Ik kan uit eigen eraring zeggen dat ik de afgelopen tijd veel nieuwe mensen ben tegengekomen, en dit gaf mij nieuwe positieve input om me nog lekkerder te voelen. Als een pingpong wedstrijd bouwde ik met de anderen die goede energie op en zo hielpen we elkaar naar een fantastisch humeur.

Samen
Net als bij het hardlopen, gaat het een stuk makkelijker – zo heb ik gemerkt – dat wanneer je met een maatje loopt of zelfs met een groep, de weg naar het eindpunt makkelijker is dan wanneer je alleen loopt. Met een aanstekelijke goede energie zullen mensen niet alleen liever met je oplopen, maar is de kans ook vele malen groter dat het proces (de ‘route’) makkelijker wordt. Bovendien zullen anderen zich ook anders gaan gedragen, omdat jij je anders gedraagt. Net als bij het hardlopen zoekt de ander naar een tempo wat aangenaam is om in te blijven lopen. Met jouw goede energie moet je niet raar opkijken als anderen zich ook goed gaan voelen en je daardoor een synergie krijgt van positiviteit.

Bewuste keuze
Er is één opmerking bij dit hele verhaal. Een positief humeur en een fantastische energie hebben is een keuze. Veelal wordt die keuze onbewust gemaakt, als gevolg van prikkels of stimuli van buitenaf. Dit zijn bijvoorbeeld ervaringen met anderen, het weer, de files op de weg, de rij bij de kassa, iemand die een nare opmerking maakt of juist een fijne. Afhankelijk van hoe je iets ervaart (is het positief of niet?), bepaalt dat in grote lijnen je humeur. Dit is een oeroude valkuil!

Door je ervan bewust te maken dat je een keuze hebt en kunt maken in hoe je je wilt voelen, bepaal je ook in wat voor energie je wilt zitten. Deze bewustwording kost wel wat investering en wat oefening, maar op den duur – net als met alle vaardigheden – wordt het steeds makkelijker.

Nu je een keuze hebt om je eigen humeur te bepalen, is het de vraag: Hoe wil je je nu voelen? Bedenk dat positieve en heerlijke energie niet altijd de beste keuze kan zijn, bijvoorbeeld als je in een discussie of ruzie zit of als je iets meemaakt waarbij een fantastische, hoge, positieve energie niet helemaal gepast is (bijvoorbeeld bij een begrafenis). Goede energie is net als een slecht humeur een keuze, en nu je er bewust van bent is het misschien een eyeopener voor je om te bepalen hoe je je wilt voelen.

Toch zeg ik dat goede energie erg vruchtbaar is. Zowel voor jezelf als voor mensen in je omgeving. Het is aanstekelijk, en je zult merken dat naarmate je langer in die positieve vibe zit, je ook meer positieve mensen op je pad tegenkomt. Hoe was het ook alweer? – “Birds of a feather, flock together” toch? Ik ben meer dan ooit van mening dat je met een positieve energie, een positieve mindset en een positieve houding naar het leven een stuk verder komt dan wanneer je gaat voor middelmatigheid of zelfs slecht. Bovendien hebben anderen hier ook ontzettend veel profijt van . Voor mij sluit dit dan ook geweldig aan bij de gedachte en de missie om een betere wereld te creëren.

Zig Ziglar, een Amerikaans spreker, inspirator en business man, vertelde me laatst in een audiotape dat de impact van positieve energie fenomenaal is bij mensen die je voor het eerst ontmoet. Maar ook mensen die je al lang kent (vrienden, familie etc.) zullen jouw uitstraling niet onopgemerkt laten. Zijn voorstel om op de vraag “Hoe gaat het?” te antwoorden was: Supergoed, maar ik ben aan het verbeteren ☺ Wil je meer gedaan krijgen, betere resultaten hebben, meer impact maken op anderen (en jezelf) en nog meer genieten? Begin met een positieve energie.

Dus: hoe wil jij je vandaag voelen?

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is internationaal spreker, trainer en life-coach. Met diverse boeken, eBooks en honderden artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdfaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>