Ben Je Klaar Voor Verandering?

Ontwikkel Meesterschap In Je Eigen Psychologie

3  comments

Verandering komt niet vanzelf. Het is een gevolg van actie, een resultaat, nooit een oorzaak. We zeggen tegen onszelf 'Ik zou eigenlijk wat aan mijn  (...) moeten doen, omdat, ... . Een uitspraak die zelden tot actie overgaat, en velen geïmmobiliseerd houdt, vanwege een mentale overtuiging die hieraan ten grondslag ligt. Tijdens een interessant gesprek met twee creatieve mensen over het opzetten van evenementen, kwam de vraag “Hoe krijg je mensen zover om een andere mindset aan te nemen en ze te laten inzien dat er meer mogelijkheden zijn dan beperkingen?”naar voren. Wat zorgt nou verandering? De vraag werd toegelicht met een voorbeeld. “Sommige mensen kunnen zich voorstellen dat zij niet in staat zijn om iets in hun leven te veranderen, zeker als ze al een tijd in de situatie zitten waar ze het liefst verandering in zouden willen. Als ze dan bijvoorbeeld naar jou kijken, dan zouden ze kunnen denken dat jij geluk en mazzel  hebt gehad, en dat het jou makkelijk afgaat omdat je er aanleg voor hebt.” Ik kon me goed voorstellen wat hij bedoelde. Zelf heb ik ook aan het begin gestaan van mijn eigen ontwikkeling. Het moment dat ik bij een lezing over persoonlijke groei aanwezig was, en hoorde dat succes niet alleen voor ‘de ander’ was weggelegd, bedacht ik in stilte dat de spreker makkelijk praten had, want hij stond niet in mijn schoenen: geen goede gezondheid, te weinig geld, geen diploma’s, en zo nog een paar andere argumenten. Hoe kon iemand nou zo makkelijk zeggen dat ik meer van mijn leven kon maken dan de huidige situatie waarin ik me bevond?  

Verandering: noodzaak of optie?

De andere creatieveling kwam, nog voordat ik met mijn eigen antwoord kon komen, al met de kern van de oplossing: “Ik denk dat mensen die niet willen veranderen ook niet veranderen, en dat mensen alleen bereikt worden als ze open staan om hun situatie te veranderen.” - Yes! In de regel pakken mensen een probleem of uitdaging in hun leven aan, wanneer ze geen andere oplossing meer zien en de verandering een noodzaak wordt in plaats van een optie. Wanneer je overweegt om een aspect in je leven te veranderen (bijvoorbeeld stoppen met roken, een paar kilo’s afvallen of een nieuwe relatie aangaan), maar er is nog geen noodzaak om de huidige situatie te veranderen – je bent nog niet ziek, je ziet er ook nog best aantrekkelijk uit met die extra kilo's en je doet het eigenlijk best prima als single – dan blijft er altijd de verleidelijke optie van immobiliteit aanwezig, omdat dit de minste energie vergt. Mensen veranderen pas als de pijn van de situatie groter is dan de angst om de verandering aan te gaan.

Pijn – Plezier

We doen allemaal datgene wat we doen uit twee overwegingen: pijn of plezier. Ofwel we hebben plezier in dat wat we doen en gaan er daarom mee door, ofwel we ervaren pijn (fysiek, psychisch, emotioneel) en willen daar zo ver mogelijk vandaan gaan staan. Wanneer iets ongemakkelijk is, maar we kunnen nog wel dat blijven doen wat we gewend zijn te doen (je gewoontes), dan is verandering optioneel. Is de pijn dusdanig groot, dan is verandering niet optioneel meer, maar een must. Voor mensen die denken dat zij niet in staat zijn om een aspect in hun leven te veranderen, omdat hun situatie hen niet in staat stelt dat te doen, geldt over het algemeen dat zij niet open staan om ook daadwerkelijk iets te veranderen aan de situatie, omdat deze nog niet erg genoeg is. Het klinkt misschien oneerbiedig om te zeggen, en als je bedenkt waarom je zelf niet stopte met roken, die paar kilo’s kwijt raakte of je baas om opslag vroeg, dan is de kans zeer reëel dat dat niet gebeurde omdat je huidige situatie nog comfortabel genoeg was om het pad van verandering in te slaan.  

Ben je klaar voor verandering?

We hebben allemaal argumenten waarom we iets niet doen, of iets wat we niet optimaal vinden (of zelfs schadelijk is voor ons) wel doen. De vraag die je jezelf het beste kunt stellen is dan: ben ik klaar voor verandering? Deze vraag kan twee antwoorden geven: ja of nee. Is je antwoord nee, stel jezelf dan de volgende vraag: wat kan ik doen om de verandering als een noodzaak te gaan zien in plaats als een optie? Deze manier van vraagstelling stimuleert je brein om te zoeken naar antwoorden die je kunnen helpen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Je antwoord kan natuurlijk ook al direct ‘ja!’ zijn, wat inhoudt dat je er genoeg van hebt om wat betreft dit aspect (je huidige situatie) in te blijven zitten en iets beters zoekt. Een goede manier wat je helpt is een plan van aanpak. Wat kun je doen om de situatie te veranderen? Misschien is het om twee keer per week een uur te gaan sporten als je die extra kilo’s nu eindelijk eens kwijt wilt zijn, misschien is het een vriend of vriendin met wie je iets actiefs kunt gaan doen, misschien is het een kleinere maatregel die over langere termijn zorgt voor je gewenste resultaat (bijvoorbeeld elke dag twintig minuten wandelen). Wat het ook is dat je wilt bereiken – een betere gezondheid, betere financiële situatie, liefde, werk waar je gepassioneerd over bent – het is allemaal mogelijk wanneer je bereid bent om verandering aan te gaan. Succes is niet alleen voor de ander weggelegd, het start met een mindset die je ondersteunt de kwaliteit van je leven te vergroten. Op ons succes! Robert   Als je dit artikel over verandering waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Social Mediaknoppen hieronder tellikken, zodat zij ook profiteren van deze informatie.

Tags

keuze, mindset, pijn, plezier, succes, verandering


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel

Read More

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

De 6 Basisbehoeftes Die Elk Gedrag Sturen

Als je kijkt naar het ‘Waarom’ in wat je vandaag de dag doet, dan kun je elk antwoord onderbrengen in één van de zes menselijke basisbehoeftes. Deze basisbehoeftes hebben we allemaal, en zijn ingedeeld op een manier die het beste bij elk van ons passen. We doen alleen wat we doen, omdat we op bewust

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief