Durf je fouten te maken om succes te hebben? - Robert van der Wolk

Durf je fouten te maken om succes te hebben?

Eergister schreef ik over succes en de definitie daarvan. Onlangs zag ik een video van Brian Tracy, bestseller auteur, self made miljonair en spreker oop het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Hij vertelde dat hij een artikel had gelezen over de 10 meest succesvolle mensen in de wereld. Over één van die tien meest succesvolle mensen stond een quote. You fail over and over, but that’s one of the prices you pay in order to be succesful”.

Zo is er in de muziekindustrie een man genaamd David Foster. Hij is een muziekimpresario en hij heeft een lange tracklist van grote artiesten op zijn naam staan, waaronder James Brown en Celine Dion. In ruim 25 jaar heeft hij 100 hitsongs geproduceerd. Onlangs werd hij geïnterviewd en toen werd hem gevraagd: U zult wel erg trots zijn op uzelf. U heeft 100 hitsongs geproduceerd in het verloop van uw carrière en u heeft 22 Gramy’s gewonnen, wat u de #1 man in the business maakt.” – Foster antwoordde hierop “Ja, dat klopt allemaal, maar je moet wel bedenken dat ik 1000 songs heb geproduceerd om die 100 hits te krijgen.”

En daar gaat het om. Iets wat de 10% factor heet. Als je zeker weet dat je negen van de tien ‘faalt’, maar als tegemoetkoming van je bereidheid tot dat falen een groot succes gegarandeerd krijgt, één op de tien keer, dan kun je een fantastisch leven hebben.

Stel je nou eens voor. Er zijn een aantal ‘mislukkingen’ die je moet doorstaan om succesvol te zijn. Maar we weten niet hoe groot dat getal is. Er zijn een aantal ‘fouten’ die je moet maken en daarna ben je extreem succesvol. Misschien is het getal 50, misschien 90, misschien 100. MAAR… zodra je dat getal hebt overwonnen en voorbij bent gestreefd tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn, dan ben je een groot succes.

Stel nou dat het klopt wat ik zeg, wat zou je dan anders doen? Misschien wel erop uitgaan en zo veel mogelijk ‘fouten’ maken als mogelijk is. Veel fouten maken, daardoor sneller leren, en misschien zelfs wel jezelf afvragen ‘Hoeveel fouten kan ik vandaag maken?’

Het is onder meer de angst voor afwijzing dat je tegenhoudt om successen te boeken. Want als je beloond zou worden voor elke fout die je zou maken, dan zou je zoveel mogelijk fouten maken als je zou kunnen op één enkele dag. Dan zou je het niet interessant vinden of het zou je niets doen om afgewezen te worden of om bang te zijn.

Dus hoe vaak ben jij van plan om te falen vandaag?

Op jouw succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>