Belastingen - Robert van der Wolk

Belastingen

Na een boeiende avond in Amsterdam, waar ik bij een vriend van me een workshop volgde over authentiek trainerschap, stap ik rond elf uur in een taxibusje om terug richting Haarlem te gaan. In het busje zitten naast de taxichauffeur nog twee andere heren, waarvan één in een rolstoel. Blijkbaar zijn ze zojuist van een religieuze bijeenkomst gekomen, want de lofprijzingen en motiverende uitspraken volgen elkaar sneller op dan de dringende duiven op de Dam die dralend bij een dame die broodkruimels strooit.

Ze zitten achter mij en ik heb een lange dag achter de rug. Deze keer wil ik enkel even de tijd voor mezelf nemen en niet een nieuwe dialoog aangaan. Wel valt het me op dat mijn aandacht toch bij deze twee heren is. Wat ze zeggen is blijkbaar interessant genoeg om mijn focus erbij te houden.

Ik hoor mooie uitspraken, vreemde uitspraken en welbekende uitspraken. Oneliners die ik eerder gehoord heb, of die ik zelfs mezelf wel eens heb horen zeggen. Maar van al die uitspraken is er één die me bij blijft.

“Het leven is net een belastingformulier – je zult het zelf moeten invullen”

Het is een interessante uitspraak. Allereerst omdat deze heren het leven vergelijken met een belastingformulier. Metaforen worden vaak gebruikt, voornamelijk om een situatie te vereenvoudigen. Een metafoor is weliswaar niet letterlijk voor wat er werkelijk bedoeld wordt, maar aan de andere kant laat het wel zien wat voor geloofsovertuiging (en dan doel ik niet op de religieuze) eronder zit.

Associatie
Mijn associatie met belastingen is niet altijd positief. Ik ben verplicht te betalen, het blijft mijn hele leven lang voortduren en soms geeft het zelfs jaren na dato nog een onverwachte wending aan het leven. Maar soms krijg je ook iets terug, met name als je het goed speelt. Als je eerlijk speelt. Je wordt dan rijkelijk beloond voor datgene wat je gedaan hebt.

Hoe je het ook wendt of keert, het is de invulling die je aan je eigen leven geeft die ervoor zorgt hoe je het zal ervaren. Positief of negatief. En net als de Belastingdienst – waar je ook positieve of negatieve gevoelens over kan hebben – is het leven iets wat je zelf in de hand hebt. Hoe je het invult is aan jou, hoe je resultaten zijn is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Het is makkelijker om de schuld bij de Belastingdienst te leggen; dat zij fouten hebben gemaakt, dat je altijd te veel moet betalen en dat ze je altijd tegenwerken. Maar feit blijft, dat de manier waarop je met de Belastingdienst omgaat resulteert in de successen die je boekt. En dat de Belastingdienst soms een steekje laat vallen, dat is slechts een kwestie van zien hoe je reageert op onaangekondigde veranderingen. Tja, als je dan een invulling moet geven aan iets, geef er dan een positieve draai aan J

Verander in deze laatste alinea ‘de Belastingdienst’ nu eens voor ‘anderen in mijn leven’. Is je mening of gedachte die je net had tijdens het lezen nog steeds hetzelfde of is hij verandert? NLP’er Robert Dillts vertelde me ooit eens, dat alles een metafoor is voor alles. In mijn optiek heeft hij gelijk.

Het leven is net een belastingformulier. Vul het zelf in.

Op ons succes.

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>