7 Essentiële stappen om je Eigenwaarde Een Boost Te Geven

Inspiratie en Motivatie, Persoonlijke Groei

0  comments

 

Wanneer iemand eigenwaarde niet daar is waar het zou moeten zijn, kan het aanvoelen alsof ze door het leven gaat met hun handen vastgebonden achter hun rug.

Op momenten waarop ze los zouden willen gaan, houden ze zich in. Wanneer de tijd is aangebroken om in de spotlight te gaan staan en het applaus te ontvangen, dan bagatelliseren ze hun prestaties. En wanneer kansen voorbij komen, twijfelen sommigen en vragen ze zich af of ze het wel waard zijn.

Mensen met weinig eigenwaarde vermijden doorgaans risico’s (omdat ze zich daarmee blootstellen aan potentiele mislukkingen) en kunnen moeite hebben met het nemen van verantwoordelijkheden op momenten dat zaken fout gaan. Uit onderzoek blijkt dat er een link is tussen lage eigenwaarde en een aantal negatieve gedragingen. Hieronder valt onder meer:

 • Geweld
 • Alcohol en drugsmisbruik
 • Eetstoornissen
 • Voortijdig van school gaan (en ook tienerzwangerschappen)
 • Zelfmoord
 • Lage schoolprestaties

Daarnaast blijkt uit Amerikaans en Canadees onderzoek van psychologen, dat mensen met een lage eigenwaarde minder geneigd zijn om hun negatieve gevoel en humeur te verbeteren, zelfs wanneer mogelijkheden zich voordoen waarin ze dit kunnen aanpakken.

Veel mensen met een lage eigenwaarde geloven dat verdriet deel uitmaakt van het dagelijks leven en dat je niet moet proberen om ervan af te komen. Daarentegen geloven mensen met een groot gevoel van eigenwaarde dat ze iets kunnen doen om zich beter te voelen wanneer ze een negatieve ervaring hebben of in een slechte stemming zitten.

In een vorig artikel heb ik beschreven hoe je erachter kunt komen of je een lage eigenwaarde hebt. Een aantal signalen zijn:

 • Alles (en vooral jezelf) blijven analyseren
 • Weinig lachen en de neiging hebben om de wereld somber te zien
 • Moeite hebben om vrienden te maken
 • Oogcontact met anderen vermijden en/of ontwijken
 • Moeite hebben met vertrouwen, intimiteit en affectie.

Hoe kun je je eigenwaarde een boost geven?

Een goede en sterke eigenwaarde is niet alleen belangrijk op lange termijn. Het is noodzakelijk om je (zelf)vertrouwen een boost te geven wanneer je voelt dat het aan het vervagen is. Het goede nieuws is dat je eigenwaarde net zo kunt ontwikkelen als het leren fietsen – en wanneer het er eenmaal is, dan verleer je het nooit meer.

De eerste stap is om te stoppen met het vragen van goedkeuring van de wereld buiten jezelf, maar om je van binnenuit juist goed te voelen op elk gewenst moment.

De beste manier om je eigenwaarde te boosten is om oude gevoelens en overtuigingen los te laten die je zeggen dat je niet goed genoeg bent. Wanneer je de gevoelens van een lage eigenwaarde loslaat, blijf je over met de oorspronkelijke eigenwaarde die van nature al in je zit.

Je eigenwaarde een boost geven, en hem voor altijd zo houden is zeer zeker binnen handbereik. Dit zijn de stappen om daar te komen.

1. Laat negatieve, betwijfelende en angstige gevoelens los met drie simpele vragen:

– Zou ik het kunnen loslaten?
– Zou ik het willen loslaten?
– Wanneeer?

2. Wees zorgzaam. Doe aan lichaamsbeweging, verzorg je innerlijk alsook je uiterlijk. Wanneer iets goed voelt vanuit een fysiek en esthetisch oogpunt, is het gemakkelijker om je ook vanuit mentaal aspect goed te voelen.

3. Respecteer anderen. Wees open, eerlijk en open-minded naar anderen.

4. Wees positief. Lach vaak, geef jezelf en anderen complimenten en stop met negatieve gedachten over jezelf uit te strooien. Een goede oefening is om dagelijks naar jezelf in de spiegel te glimlachen.

5. Leer om te vergeven en los te laten. Dit betekent ook jezelf vergeven en leren om verantwoordelijkheid te nemen.

6. Toon dankbaarheid. Wees dankbaar voor het leven en de mensen om je heen.

7. Ga doelen achterna. Ontdek wat het is dat het leven gelukkig maakt en maak het dusdanig belangrijk dat je er veel tijd aan besteedt het te doen en te ervaren.

 

Onthoud: een lage eigenwaarde is een gevolg, nooit een oorzaak. Het is niet een modus waarin we geboren worden, maar eerder iets wat in de loop van de jaren als onkruid-overtuiging is gegroeid in onze mentale en emotionele moestuin. Het vergt onderhoud, en soms zelfs de bereidheid om met je handen in de figuurlijke aarde te wroeten. Maar een gezonde, krachtige en levendige oogst waarin je de vruchten kunt plukken van je overtuigingen – dat is meer dan de moeite waard.

Jij bent meer dan die moeite waard.

Like en deel dit bericht met anderen.

Op jouw succes,

Robert


Tags

boost, complimenten, eigenwaarde, lachen, persoonlijke groei, succes


Lees dit ook 

De Verleiding van Pessimisme

De Verleiding van Pessimisme

Waarom Doe Je Wat Je Doet

Waarom Doe Je Wat Je Doet
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meld je aan voor de nieuwwbrief

>
Success message!
Warning message!
Error message!