5 Op Waarheid Beruste Films Die Je Niet Mag Missen

Inspiratie en Motivatie

0  comments

Het tempo waarmee nieuwe films op het witte doek verschijnen is bijna angstaanjagend. Je moet een professionele filmrecensent zijn om alle films te kunnen bekijken en beoordelen op kwaliteit en originaliteit. Maar wat doe je als films kijken niet je werk is – je kijkt dat wat je het meeste aanspreekt of wat anderen adviseren. Welke genre ook je voorkeur heeft, één genre heeft mij altijd enorm geïnspireerd, en dat zijn de films die berusten op ware personen en gebeurtenissen. Niet alleen zijn deze films vaak van historische meerwaarde, maar is het ook een tijdsbeeld waarin de toenmalige status quo in twijfel werd getrokken: is dit alles wat er is? Wat als er meer is? Hoe kunnen we voorbij het onmogelijke gaan? In dit artikel wil ik 5 van mijn meest favoriete true stories films delen, zodat ze ook jou mogen inspireren en aanzetten om jezelf die belangrijke vraag te stellen: wat als er meer is in mijn leven dat ik kan doen, hebben en zijn – hoe zou ik mijn idealen tot realiteit kunnen maken?

1. October Sky

October Sky is een film dat de droom van Homer Hickam laat zien en de weg die hij heeft moeten afleggen om die droom te kunnen verwezenlijken. In 1957 lanceerde Rusland als eerste land ter wereld een raket, de Spoetnik, dat in een baan om de Aarde gaat. Geïnspireerd door deze gebeurtenis besluit Howard, tegen veler advies in, zijn eigen raket te bouwen. De film vertolkt de worstelingen en successen die Homer meemaakt en laat zien dat succes een teamprestatie is.

2. Temple Grandin

Gediagnosticeerd met autisme op 4-jarige leeftijd, beschikt Temple Grandin over een waanzinnige kwaliteit: ze kan denkt en ziet alles in beelden. Ondanks de vele tegenslagen die ze op sociaal vlak moet ontberen, legt haar gave haar geen windeieren. Mede aangespoord door familie en in het bijzonder een wetenschapsleraar, slaagt Temple erin om elke opleiding met succes af te ronden en wordt ze één van de meest prominente mensen in haar vakgebied. Een waanzinnig verhaal dat me meerdere malen wist te verbluffen.

3. Patch Adams

Niet alleen een memorabele film waarin de legendarische Robin Williams een fantastische rol van de jonge dokter in wording vertolkt, maar ook een verhaal waar menig medisch professional en organisatie nog lering uit kan trekken. De film laat de weg zien van Patch Adams, die vanuit zijn ethische en morele verantwoordelijkheid zijn relaties met patiënten in de ogen van zijn collega’s en de arbitragecommissie overtreedt door ze op andere wijzen te helpen dan wat gebruikelijk is voor dokters.

4. Stronger

Jeff Bauman is een man van veel beloftes, maar weinig daadkracht. Eén van zijn beloftes is om zijn knipperlichtrelatie met zijn vriendin, die de Boston Marathon rent, bij te wonen. Tijdens de marathon valt Jeff slachtoffer aan de aanslag die plaatsvindt en verliest zijn beide benen. De worsteling die Jeff doormaakt is zeer treffend in beeld gebracht, en het laat zien dat in zelfs extreme situaties er toch kansen liggen voor de keerzijde van depressie en verslagenheid. Wat me erg aansprak in deze film is de emotionele achtbaan van boosheid en pijn, en de impact die Jeff heeft op zijn relaties met anderen, en zichzelf. Wat me nog meer aansprak is de kracht waarmee Jeff zijn beslissing onderbouwt om, ondanks zijn amputaties, toch het pad van mentale, emotionele, psychische en fysieke revalidatie in te gaan. Een enorm krachtige film die je laat zien dat er meer is dan de status quo waar we mee te maken krijgen.

5. Darkest Hour

Darkest Hour vertelt het verhaal over Winston Churchill, die in het voor jaar van 1940 tot minister-president wordt verkozen nadat de huidige minister-president gedwongen moet aftreden. Hoewel Churchill niet bekend staat om zijn diplomatieke uitingen, en er met zijn voorspellingen en uitingen vaak naast zit, weet hij gedurende de film het parlement en de koning achter zich te krijgen. De evacuatie in Duinkerken, genaamd Operation Dynamo, waar de film Dunkirk op is gebaseerd speelt zich ook in deze tijd af. De film eindigt met één van Churchills meest legendarische speeches. Wat me zo raakt in deze film is de menselijkheid die door de acteur wordt neergezet. Churchill was depressief, had een drankprobleem en had een zeer uitgesproken mening. Met de last van de wereld op zijn schouders weet Churchill onder deze omstandigheden zichzelf toch bij elkaar te houden en, zoals we allemaal weten, de wereld te behoeden van de tirannie van Adolf Hitler. Darkest Hour is een ijzersterk verhaal van één van ‘s werelds meest prominente figuren in de geschiedenis van de wereld, en het geeft ontzettend goed de worsteling weer die hij doormaakt om Engeland en Europa te leiden naar ene nieuw en beter hoofdstuk. Natuurlijk zijn er in de afgelopen jaren ontzettend veel films verschenen die het een waargebeurd verhaal vertolken. Een aantal noemenswaardige films zijn onder meer Dangerous Minds, Mandela: Long Walk to Freedom, Schimoler’s List, Goodfellas, Braveheart, Catch Me If You Can, The Wolf of Wallstreet, Apollo 13, A Beautiful Mind, The Blind Side, the Intouchables, Argo en The King’s Speech. Hier is mijn vraag voor jou vandaag: wat is jouw meest favoriete op waarheid beruste film die je gezien hebt? Laat hieronder je reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug. Op jouw succes, Robert   Als je dit artikel over films die op waarheid berust zijn waardevol vond, deel het dan met je vrienden en volgers door op de Facebook, WhatsApp en Mailknoppen hieronder te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.

Tags

inspirerende films, op waarheid beruste films, op waarheid gebaseerde films, true story films


Lees dit ook 

De Empatische Leider In De Corporate Wereld

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige leiders opvallen, terwijl anderen onopgemerkt blijven? Leiderschap in de moderne bedrijfswereld gaat verder dan het dragen van de titel; het vereist een unieke combinatie van vaardigheden, inzicht en empathie. Laten we dieper ingaan op wat effectief leiderschap in de zakelijke arena echt betekent.Het DNA van LeiderschapLeiderschap is geen

Read More

Kom Los van het Vastzitten

De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel

Read More

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief