Optimaliseer Je Relatie – Leer te Luisteren Met Volledige Aanwezigheid

Bouw Liefdevolle en Gepassioneerde Relaties

6  comments

  De nummer 1 behoefte waar we allemaal behoefte aan hebben is om gezien en gehoord te worden. Wanneer je aandacht geeft aan een ander, dan heb je de sleutel te pakken in het ontwaken van de kwaliteit van je relaties. Luister daarom niet alleen met je oren, maar vooral met je hart. Om echt te kunnen luisteren naar anderen is het belangrijk om te weten dat je met je hart luistert. Vanuit deze verbinding, die voorbij gaat aan de verbinding vanuit je mind en het ‘begrijpen’, kun je de ander werkelijk zien en horen voor wie ze zijn. En wanneer je dit cadeau terugkrijgt zul je merken hoe diepgaand de impact is van écht luisteren. “The Reality of The Other Person Lies Not In What He Reveals To You, But What He Cannot Reveal To You. Therefore, If You Would Understand Him, Listen Not To What He Says, But Rather To What He Does Not Say.” ~ Khalil Gibran Het is dit soort luisteren dat je relaties werkelijk kan transformeren. Want wanneer je luistert met je hart, dan kun je verbinden met het hier en nu van de ander, alsook met de emoties die achter de woorden liggen die gezegd worden… of niet gezegd worden. Vaak genoeg besteden we alleen aandacht aan wat we zelf willen zeggen in antwoord op wat we eerder gehoord hebben van de ander. We wachten in het beste geval af totdat er een pauze komt, zodat we kunnen inhaken met onze eigen meningen. Op zulke momenten is er geen sprake van écht luisteren.

De 3 Niveaus van Luisteren

Er zijn drie niveaus van luisteren. Het eerste niveau is het luisteren met de oren. Het tweede niveau is met de mind, en het derde niveau is met het hart. Het is alleen wanneer je op het derde niveau bent, en een verbinding van hart tot hart kunt maken kun je luisteren met je volledige aanwezigheid. Het resultaat hiervan is intimiteit op zielsniveau. Relaties bestaan om je te laten zien dat er een open en veilige plek is waar je je volledig jezelf kunt zijn. Dit ‘geven’ en ‘ontvangen van je aanwezigheid, van je werkelijke zelf, is waar relaties werkelijk om gaan. Eén van de manieren om je te helpen deze verbinding aan te gaan met een ander, is door je eigen mentale rommel op te ruimen, zodat je vanuit de stilte van binnenin met nieuwsgierigheid, aanwezigheid en compassie de ander kunt horen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door meditatie. Meditatie helpt je om allereerst met jezelf de verbinding aan te gaan. Van daaruit kun je ook de verbinding met een ander aangaan. In plaats van polarisatie, waarbij je niet echt in staat bent om te luisteren naar de ander, is het zo belangrijk om te voelen dat je vanuit je volledige aanwezigheid in het hier en nu de ander kunt horen voor wat hij of zij te zeggen heeft, ook als er geen woorden gebruikt worden.

Parallelle Monoloog

Wanneer je in een conversatie bent met iemand, dan ontstaat er vaak een parallelle monoloog; een situatie waarbij de één eerst praat, en vervolgens de ander, en vervolgens weer de een. In zo’n gesprek vinden er vak twee monologen plaats waarbij de beide gesprekspartners niet volledig aanwezig zijn bij wat de ander te vertellen heeft. In plaats daarvan borduren ze voort op wat ze zelf eerder gezegd hebben en negeren daarbij, vaak onbedoeld, de werkelijke gevoelens en behoeftes van de ander.  Een dergelijke vorm van verbinding zorgt vaak voor polarisatie en chaos.

Gestructureerde conversatie

Om dit patroon te doorbreken kun je een simpel proces hanteren dat zorgt voor veiligheid en verbinding. Fundamenteel gezien is het belangrijk om te beginnen met spiegelen. Door de ander te spiegelen geef je terugkoppeling aan wat je gehoord hebt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: Spiegelen
  • Laat me even kijken of ik begrepen heb wat je zei
  • Heb ik dit goed begrepen?
  • Is er nog meer wat je hierover wilt zeggen?
Validatie De volgende stap is om erkenning te geven aan wat de ander heeft gezegd. Erkenning of validatie wil zeggen dat je kunt zien hoe het voor de ander in elkaar steekt en zelf de empathie kunt bieden om hun woorden te begrijpen; alsof je door de ogen en oren van de ander begrijpt waarom de ander zegt wat er gezegd wordt. Ook al hoef je het niet eens te zijn met de reden waarom de ander zegt wat hij of zij zegt; het is wel belangrijk om de begrijpen waarom de ander het zegt. Vanuit begrip kun je namelijk validatie bieden, waardoor de ander zich gezien en gehoord voelt, en wat leidt tot een sterkere en diepere verbinding. Empathie De derde stap is het kunnen laten zien van empathie. Voorbeelden van hoe je empathie kunt laten zien zijn:
  • Ik kan me voorstellen dat je je … voelt
  • Is het dat je je … voelt?
Op deze manier creëer je een gestructureerde conversatie waarbij je werkelijk de ander kunt horen voor wat er gezegd wordt, zelfs als de werkelijke boodschap in de stiltes tussen de woorden liggen. Onthoud dat elke relatie ups en down heeft, en dat conflict soms een goede tool kan zijn om elkaar werkelijk te horen en dus dichter tot elkaar te groeien in jullie intimiteit en relatie met elkaar. Vermijd daarom niet conflict, maar hanteer het proces van hierboven om je connectie in goede banen te leiden. Hier is mijn vraag voor jou vandaag: Wat is het dat jij nog meer nodig hebt om werkelijk vanuit volledige aandacht en bewustzijn de ander te horen? Ik ben benieuwd naar je antwoord. Laat daarom hieronder een reactie achter en ik kom er zeker bij je op terug. Op jouw succes,   Robert   Als je dit artikel over relaties en luisteren waardevol vond, deel het dan met vrienden in je netwerk door op de social mediaknoppen te klikken, zodat zij ook van deze informatie kunnen profiteren.        

Tags


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

De zomer nadert langzaam maar zeker zijn einde. Met de tweede helft van het jaar om de hoek begint voor velen de terugkeer naar werk, regelmaat en structuur. Maar is dat waarnaar je terugkeert ook wel echt dat wat je gelukkig maakt? Ondanks de afleiding van de zomer leven we nog steeds in roerige tijden. Tel

Read More

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Wanneer je ooit een traumatische ervaring hebt meegemaakt, dan blijven de herinneringen en de daaraan gekoppelde emoties op onderbewust niveau actief. Zonder erbij stil te staan neem je je reactie op dat trauma met je mee en loop je als het ware door een onzichtbaar mijnenveld van je mind, wachtend tot je een keer een

Read More

De 6 Basisbehoeftes Die Elk Gedrag Sturen

Als je kijkt naar het ‘Waarom’ in wat je vandaag de dag doet, dan kun je elk antwoord onderbrengen in één van de zes menselijke basisbehoeftes. Deze basisbehoeftes hebben we allemaal, en zijn ingedeeld op een manier die het beste bij elk van ons passen. We doen alleen wat we doen, omdat we op bewust

Read More

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Meld je aan voor de nieuwwbrief