Chocola

Optimaliseer Je Gezondheid en Vitaliteit

6  comments

Chocola. Wie houdt er niet van? We hebben allemaal een instinctieve voorliefde voor deze zoete vriend, die ons in moeilijke en voorspoedige tijden bijstaat. Of we nu een relatiebreuk moeten verwerken, een ander willen bedanken voor zijn of haar weldaad of een gelegenheid willen vieren – chocola is altijd een topper. Merci dat jij er bent.

Naar aanleiding van een Facebook post waarin ik deelde dat ik heerlijk zat te genieten van een fantastisch stukje raw chocolate met goji bessen, werd ik aangespoord om een artikel te schrijven over chocola. Zie hier het resultaat.


Geschiedenis

De Azteken dronken eeuwen geleden al chocoladedrank, dat ze xocoatl noemden. Ze dronken dit ter ere van de godin van de vruchtbaarheid. Met wat vanille, piment en chilipeper brachten ze de drank op smaak, zodat ze de in beginsel bittere smaak van de cacao konden overheersen.

Over overheersen gesproken, de Spanjaarden, die in de 16e eeuw Peru binnenvielen en bijna het hele land geplunderd en verwoest achterlieten, waren gelukkig sensibel genoeg om deze heerlijke godenspijs mee terug te nemen naar het Europese continent, waar het al snel de koninklijke en adellijke families inpalmde. Het zou nog wel zo’n 150 jaar duren voordat de eerste chocoladefabriek (gevestigd in Engeland) uit de grond zou rijzen, en daar bovenop nog eens ruim 30 jaar voordat ook fabrieken in Duitsland en Frankrijk chocola gingen maken. Maar met de komst van deze fabrieken werd chocola ook voor de minder welgestelden een toegankelijke verleider.

Van boon tot bonbon

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. Dat weet iedereen. Maar dat de cacaoboon een heel proces doormaakt voordat het verwerkt kan worden in menig lekkernij, daar staat bijna niemand bij stil.. De bonen worden geroosterd in draaiende trommels bij een temperatuur tot 140°C, wat voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao bepaalt. Na het roosteren gaan de bonen door een breker. De dop breekt dan open en wordt weggeblazen, zodat alleen de kern ( de nib) overblijft. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke vaste pasta; de cacaomassa. Het vet wat hieruit onttrokken kan worden is cacaoboter. De dikke, harde klomp die overblijft, wordt vermalen tot magere cacao; het cacaopoeder.

Zo verslavend lekker

De reden waarom we chocola zo lekker vinden, is omdat het de stoffen theobromine en tryptofaan bevat. Deze stoffen zorgen in onze hersens er voor dat we ons opgewekt, prettig en positief voelen, vandaar dat het zo’n populaire emotiesnack is.

Maar er zit meer in chocola. Zo bevat chocola naast theobromine ook de stoffen serotonine en dopamine en zelfs anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame stof van cannabis). Volgens wetenschappers echter zouden we tientallen kilo’s moeten eten om de effecten van deze stoffen daadwerkelijk te kunnen voelen, maar ik moet toch echt toegeven dat ik me vaak toch net even wat lekkerder in mijn vel voel bij het eten van een stukje chocola. Wishful thinking misschien…

Chocola – heaven or hell

Waar ik wel bewust van ben geworden in de afgelopen jaren, is dat er ontzettend veel verschillende soorten chocola op de markt zijn. Natuurlijk: elke reep, bonbon of pak chocoladehagelslag komt van de cacaoboon. Maar het zit 'm nu juist in de wijze waarop de boon  verwerkt is. Ik noem de verschillen tussen goede chocola en slechte chocola.

Slecht

Bijna alle bekende chocola die we in de supermarkt vinden categoriseer ik als slechte chocola (helaas, maar waar). Van de Mars- en Snickersrepen en de M&M’s tot de chocoladevlokken, witte chocoladepasta (wat feitelijk gesuikerde boter is) en de bonbons. En ondanks dat je op de verpakking 75% of zelfs 85% pure chocola ziet staan, wordt je toch op het verkeerde been gezet. Deze chocola bevat namelijk cacaoboter, wat officieel niet tot chocola behoort. Zo denk je dus dat je goede chocola hebt, maar ben je toch misleidt. Het gehele chocoladeschap van elke willekeurige supermarkt is gevuld met chocola die je meer kwaad dan goed zal doen. Deze chocola bevat nagenoeg geen enkele natuurlijke ingrediënten meer en wordt volgestampt met transvetten, suikers en andere smaakmakers om de sugar-rush te vergroten. De oorspronkelijke bittersmakende cacao wordt als een sensueel ruikende dame omringd door een horde op hol geslagen maagdelijke testosteronpubers - de suikers - die je voor een half uur de kick en het gevoel geven om te presteren, maar je feitelijk als een onbedreven minnaar een voortijdig einde van een vrijpartij je in de steek laten, als je langer je energie nodig hebt om werkelijke genoegdoening te halen.

Nog los van de in tijd zeer gelimiteerde energiepiek die deze chocola je geeft (om je vervolgens met een flinke dip achter te laten), zakt bijna alle chocola regelrecht naar je dijen, billen of je buik. Dat komt, omdat de chocola in zijn natuurlijke vorm nergens meer terug te vinden is. Het proces dat ik hierboven heb beschreven zorgt ervoor dat de goede en gezonde voedingsstoffen die de cacaoboon bevat verbrand, geperst, en weggeblazen wordt. Wat er overblijft is het bijproduct, en dat is wat je uiteindelijk in de winkel koopt.

Goed


Gelukkig is er ook kwaliteitschocola, dat wil zeggen niet gerafineere chocola. Niet gerafineerde chocola wil zeggen dat de cacao niet extreem verhit is, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen in de cacao blijven zitten.


Er zijn verschillende soorten chocola die erg aan te bevelen zijn. Zo is er de bekende LoveChock chocolaPacari (100% chocola), Green Black Chocolate en Gnosis. Al deze merken vallen onder de Raw Chocolate.

Rauwe chocola wil zeggen dat de chocola niet boven 42 graden Celsius verwarmd is, waardoor de goede stoffen - vitaminen, mineralen en enzymen - behouden blijven.

Goede chocola, wat zit daarin dan?

Zoals gezegd, chocola kan veel goeds voor je doen. Zo bevat goede chocola aardig wat magnesium, waar we over het algemeen allemaal een tekort van hebben. Een andere bijwerking van de magnesium is dat het bloeddrukverlagend werkt en erg goed is voor je hart en bloedvaten. Wanneer je dus elke dag een goed stukje chocola eet, dan behoudt je flexibele bloedvaten. Ook bevat rauwe chocola een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Deze antioxidanten verwijderen de plak die in je vaten is opgebouwd, zorgen voor een goede ormoonhuishouding en geven je dat jeugdige uiterlijk. Verder zit er nesferatrol in (wat ook in rode wijn zit) - dit heeft een goed anti-aging effect. Goede chocola bevat ook de tryptofaan (een voorloper van serotonine). Dit zorgt voor een ontspannen en aangenaam gevoel. Dan hebben we nog chromium, wat zorgt voor een betere bloedsuikerregulatie. De theobromine doodt de bacteriën in je mond, die doorgaans voor tandrot kunnen zorgen.

Je ziet het. Chocola kan heel veel voor je doen. Maar dan moet je natuurlijk wel de goeie chocola hebben. Verwacht niet dat je gezond bezig bent als je dagelijks een Mars- of Snickersreep naar binnen werkt. Sterker nog; de meeste repen waar chocola op de verpakking staat zijn de trotse naam van echte chocola ook niet waard. Nee, eet de goede, voedingrijke chocola. En bedenk: goede chocola dient ook op een goede manier te worden gegeten.

Probeer eens het volgende: leg een stukje rauwe chocola op je tong en sabbel er net zo lang op totdat het solide stukje is opgelost. Niet alleen dwing je jezelf om langer met dat ene stukje te doen, maar het zorgt er ook voor dat je de echte smaak van chocola proeft. De ware smaak, de structuur, de nuance. Hmmm, pleasure.

Wat je ook kunt doen, is rauwe cacaopoeder kopen, en je eigen chocolade-traktatie maken. Zo kun je met rauwe chocola bijvoorbeeld overheerlijke brownies maken. Om je op weg te helpen, heb ik hier een goed recept gevonden. Wil je meer weten over Raw Food producten, dan is dit een goede website.

Geniet van chocola, op de manier waarop het bijdraagt aan je leven en je gezondheid. Zonder je schuldig te voelen.

Niet voor niets zeggen ze: "Gezegend is de zonde gehuld in (rauwe) chocola."

Op jouw succes.

Robert

 

PS: Check ook het interview met David Wolfe over chocolate. Rechtsbovenaan de pagina staat deel 1 van het interview en hier vind je het tweede deel van het interview.


Tags

cacao, chocola, geschiedenis van chocola, hoe gezond is chocola?, oorsprong chocola, raw chocolate, wat zit er in chocola? ingrediënten chocola


Lees dit ook 

Kom Los van het Vastzitten

Kom Los van het Vastzitten

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Hoe Overkom Je Een Trauma?

Robert

Over de auteur

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

Robert van der Wolk werkt al meer dan 20 jaar als psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Zijn werk heeft duizenden over de hele wereld geïnspireerd om het beste in zich naar boven te halen. Wil jij ook meer in je persoonlijke of professionele leven - boek dan nu een gratis strategiegesprek en start met de creatie van jouw onbegrensde leven.

  • victoria schreef:

    MMMM…. Chocola goeie verhaal over chocola zeg 😉 en duidelijk

  • mignonnie schreef:

    Ik denk dat Wikipedia wat anders zegt omdat het mag, omdat ik denk dat Wikipedia gelijk heeft, niet u! Waar ik denk dat rauwe chocola is wat u VINDT, niet wat het is, omdat ik denk dat de chocola die u beschrijft niets van doen heeft met rauw, omdat het is vet en suiker, waar u doet voorkomen dat het speciaal is omdat het rauw is. Waar ik denk dat rauwe cacaomassa is de ware chocola waar u op doelt, dat eigenschappen heeft zoals hoort, waar u beschrijft gewone chocola, die smelt, waar rauwe cacaomassa niet smelt zoals u beschrijft, omdat het hard is en gekauwd moet worden om te zorgen dat het smelt, omdat de bereiding tot chocola in de fabriek zorgt voor de juiste textuur volgens anderen die smeuïg doet worden als het aangeraakt wordt, waar u doet voorkomen dat het smelt omdat het hoort! Waar ik denk dat overdreven doen mensen door te horen, omdat ik ALLES lekker vind wat ik eet, waar u doet alsof chocola bijzonder is waar het is eten!

  • Hoi Romy,

    Ik heb helaas geen bronnenlijst van; voornamelijk omdat dit een artikel is dat ik geschreven heb uit kennis en informatie dat ik over de jaren heb verzameld.

    Er staat me wel bij dat ik sommige harde feiten (bijvoorbeeld de naam van de godendrank volgens de Azteken, het proces van chocola-maken). Bronnen als Wikipedia zijn daarin zeker een toevoeging.

    Een tip nog: bekijk je onderwerp van meerdere kanten.
    – Wat is chocola?
    – Wat is de geschiedenis van Chocola
    – Waar komt het vandaan?
    – Wat is het proces van Chocola maken
    – Wat is de (toegevoegde) gezondheidsfactor?
    – Waarom vinden we chocola eigenlijk zo lekker?
    – Waar is het goed voor, en wat is er slecht aan chocola?
    – Welke varianten zijn er van chocola?
    – Voor welke tradities wordt chocola gebruikt?
    – Hoeveel geld gaat er jaarlijks om in de verkoop van chocola?
    – Wat zegt de wetenschap over chocola?
    – En heel belangrijk… wat is nou eigenlijk de lekkerste chocola?

    Dit zijn wat vragen die zo in me opkomen, waar je op op Wikipedia ongetwijfeld veel over kunt vinden. Check vooral ook de bronnenlijst van de artikels die je op Wikipedia vindt; onderaan staan vaak een aantal verwijzingen naar sites of andere gerelateerde artikels.

    Succes!

  • Mooi verhaal. Ik doe mijn profielwerkstuk over chocola. Jij hebt hier wat informatie waar ik naar zoek heb jij daar toevallig nog een bronnen lijst van?
    Zodat ik dit kan gebruiken en misschien zo nog meer informatie hier over kan vinden.

    Alvast bedankt,
    Romy

  • Dank je wel Patricia. Bedankt voor je reactie 😀

  • Patricia schreef:

    Dag robert,

    Een heel duidelijk verhaal en volkomen waar.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Meld je aan voor de nieuwwbrief

    >
    Success message!
    Warning message!
    Error message!