Behoud Je Energie! - Robert van der Wolk

Behoud Je Energie!

Je kent ze wel: klagers, energie-drainers, pessimisten en probleemdenkers. Ze zijn in grote getale om ons heen, en daarmee vormen ze een groot risico om jouw goede energie naar beneden te halen. Maar wat kun je het beste doen als er zo’n doemdenker tegenover je staat en jouw op-en-top-goede-energie wil wegtrekken?

We kennen het allemaal. Je hebt een goede dag, het lijkt lekker te lopen en dingen zien er voortvarend uit voor de rest van de dag. En opeens komt een zwarte wolk van negativisme over je heen in de vorm van een monologisch beklag van een collega of een vriend. Als je niet goed oppast verdwijnt jouw goede energie als sneeuw voor de zon. Het gevolg is dat nu ook jij een niet goede dag hebt: dingen gaan verkeerd, het verkeer zit tegen, je nagel breekt of je mist net je treinaansluiting. Je energievoorraad loopt leeg vanaf het moment dat je die vriend of collega gesproken hebt en niets lijkt meer mee te zitten.

Wanneer je open staat voor negatieve impulsen van buitenaf, dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren en je wordt vergiftigd met negativiteit. Je kunnen afsluiten hiervoor is een noodzakelijkheid wanneer je jouw goede energie wilt behouden, en op lange termijn meer geluk wilt hebben in je leven.

Tony Robbins zei ooit eens in een video dat je niet meer dan een paar druppels strychnine nodig hebt om eraan te overlijden. Hij vertelde het zo:

‘Stel je voor dat je een kop koffie op tafel hebt staan. En nu komt je ergste en grootste vijand eraan gelopen, en hij doet suiker in je kop koffie. Wat gebeurt en dan? – Het antwoord is natuurlijk ‘je krijgt zoetere koffie’. Exact.

Maar stel je nu voor dat diezelfde kop koffie op tafel staat en je beste vriend komt eraan en hij doet een paar druppels strychnine in je koffie. Wat gebeurt er dan? – Het antwoord is simpel: Je bent binnen no time dood.

Moraal van dit verhaal is dat die kop koffie synoniem staat voor je mind. Jij bepaalt wat er ingaat, en wat voor effect dat heeft. Wanneer je open staat voor dat wat er in je omgeving gebeurt, is het van belang dat je te allen tijde jouw mind bewaakt.

Televisie, films, kranten, het nieuws, vrienden, familie; allemaal kunnen ze ‘vergif’ dragen, en de eerstgenoemde doen dat vaak ook. Je hoeft de televisie maar aan te zetten, één nieuwsuitzending te bekijken of de krant er maar op na te slaan en je wordt overgoten met negatieve berichten: milieuramp hier, massale sterfte daar, economische crisis wereldwijd, en ook nog zware buien morgen.

Vrienden en familieleden doen het ook: ze vertellen wat ze hebben meegemaakt of hebben gehoord op datzelfde nieuws wat jij misschien vanaf nu zo hard als mogelijk vermijdt: ‘Heb je gehoord van Jan die met z’n auto is gecrashed?’ of ‘Hoorde jij ook dat van die kindertjes in Bangladesh?’

De oplossing is simpeler dan je wellicht denkt: besluit ‘nee’ te zeggen.

Je kunt zelf bepalen welke informatie je tot je wilt nemen en welke informatie niet. Er staat geen verplichting op het weten van al het nieuws, laat staan op het nieuws dat je negatief beïnvloedt.

Een positieve mindset creëer je niet door (continu) open te staan voor negatieve impulsen. Nee, een positieve mindset komt tot stand door stapje voor stapje je steeds meer te focussen op dat wat je energie geeft, op dat wat je ondersteunt en op dat wat je in staat stelt meer uit jezelf te halen.

Ik wilde het eigenlijk nog als een grote verrassing houden, maar omdat je toch al zo trouw meedoet aan deze blogmarathon, zal ik je een tipje van de sluier doen oplichten: Over enkele weken lanceer ik mijn nieuwe eBook. In dit boek onthul ik verschillende geheimen: wat een positieve mindset inhoudt, hoe je een (grotere en sterkere) positieve mindset creëert, en welke tools je kunt inzetten om je positieve mindset een enorme boost te geven! Hou het in de gaten!

Op ons succes!

Robert

Je mening telt
Deel dit artikel
Robert
 

Robert van der Wolk is psychotherapeut, internationaal spreker, trainer en life-coach. Met 18 boeken en eBooks, en meer dan 600 artikels helpt hij mensen met een fysieke uitdaging om een onbegrensd leven te creëren. Met een lange geschiedenis aan fysieke beperkingen, waaronder Diabetes, nierfalen en extreme slechtziendheid weet Robert als geen ander hoe het is om met een fysieke uitdaging te leven, waar grenzen verlegd kunnen worden en welke tools er nodig zijn om toch in een ultieme vrijheid te leven.

>